Tuesday, July 02, 2013

{Weekend Notes} + Strawberry Ice-cream





Havalar aniden isinip pazartesi de tatil olarak eklenince uzun zamandir cocuklarla gecirdigimiz en eglenceli haftasonunu yasadik. Bir parca su birikintisi nelere kadir...ya da bir fiskiye...
.

Ya da ev yapimi bir cilekli dondurma!

Deniz ve Derin 2 ay once dondukleri Istanbul tatillerinde - kendilerini simartmayi hic (!) sevmeyen bir grup anneanne, babaanne, teyze, eniste ve turevleri tarafindan - tutulduklari tatli ve dondurma ikramlari sonrasi durmadan domduma diye sayikliyorlar. En cok cilekli ve samfistikli dondurmayi sevdiklerinden ikisini karistirip evde yapmayi denedim. Sonuc harika! Dondurma yapiminin bu kadar basit oldugunu bilmiyordum. Bu yaz pek cok cesit denemeyi dusunuyorum!

Firinlanmis Cilek ve Samfistikli Dondurma

1 kilo taze cilek
1 su bardagi seker (250 ml)
1 adet cubuk vanilya
1,5 su bardagi sut (ben buttermilk kullandim!)
1/3 su bardagi eksi krema
bir pincik tuz
dilediginiz kadar toz/file samfistik

Firini 210 dereceye ayarlayin. Cilekleri buyuklerse dorde, kucuklerse ikiye bolun ve firin tepsisine yayin. Usterine sekeri serpin. Vanilya çubuğunu ortadan ikiye kesip bıçak yardımıyla tohumlarını sıyırın ve çubukla beraber tepsiye koyun. Aromalari birbirine gececek sekilde karistirin. 20 dakika boyunca her 5 dakikada bir karistirmak suretiyle cilekler suyunu birakana, seker iyice eriyene kadar firinda pisirin. Cileklerin suyu fikirdamaya basladiginda hazir demektir. Tepsiyi firindan alin, vanilya cubugunu icinden cikartip ve sogumaya birakin.

Soguduktan sonra mutfak robotunda cilekleri, sutu, eksi kremayi ve tuzu karistirin. Dondurma makinenize talimatlarına uygun bir şekilde aktarip, makinayi calistirin. Benim kullandigim makinayla 1 litrelik dondurma yaklasik 20-30 dakikada hazir oldu. Son 10 dakikasinda makinada karisan dondurmaya samfistigini ekleyin. Dondurma hazir oldugunda tekrar hava geçirmeyen soguk bir kapta buzluga kaldirin. 2-3 saat icerisinde yenme kivamina gelecektir. Servis yapmadan 15 dakika önce buzluktan çıkartıp oda sicakliginda biraz açılmasını beklemeyi unutmayin.

Iste bu kadar! Dondurmaciya gitmekten daha kolay, ve cok lezzetli!

.
[Butun fotograflar gocebe'ye aittir. Tum hakki saklidir. / All Images original to gocebe. All rights reserved]

No comments:

Post a Comment